Dla osób, którym gotowanie sprawia niekłamaną przyjemność (może nawet większą niż jedzenie), założenie firmy cateringowej może być doskonałym sposobem na połączenie pracy z pasją. Nie musi to być od razu wielkie przedsiębiorstwo, z całą flotą samochodów dostawczych i kilkunastoosobową ekipą pracowników. Na początek wystarczy oryginalny pomysł, umiejętności kulinarne oraz odpowiedni sprzęt i warunki lokalowe. Oto 5 podpowiedzi, czego nie można pominąć planując otwarcie własnej firmy cateringowej.
Krok 1: strategia i rozeznanie rynku
Zanim zaczniesz doprawiać buliony i dekorować kanapki, opracuj dokładną strategię działania. Powinna ona być poprzedzona gruntownym rozeznaniem lokalnego rynku gastronomicznego: sprawdź, jaką masz konkurencję w okolicy i przeanalizuj jej ofertę. Później zastanów się, jaka kulinarna specjalizacja ma realne szanse na powodzenie w danych warunkach – inaczej mówiąc, co będzie wyróżniało twoją firmę na tle konkurencji i co przyciągnie klientów. Może to być catering dietetyczny, oprawa kulinarna bankietów i innych eleganckich przyjęć czy menu lunchowe, skierowane przede wszystkim do firm.
Krok 2: rejestracja działalności
Jeżeli masz już opracowany biznesplan, pora zarejestrować działalność gospodarczą. Formularz do CEIDG możesz pobrać z Internetu, wydrukować i osobiście złożyć w urzędzie miasta (gminy) lub też wysłać online (w tym celu trzeba założyć profil na ePUAP lub posiadać certyfikowany podpis elektroniczny). Po zaakceptowaniu wniosku otrzymasz m.in. NIP i REGON. Musisz także wybrać formę rozliczenia z Urzędem Skarbowym oraz dopełnić formalności związanych z ubezpieczeniem w ZUS.
Krok 3: zakup sprzętu i lokal
Lokalem firmowym na początku działalności może być po prostu twoja kuchnia – z tym, że trzeba będzie dostosować ją do wymogów określanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Jeżeli decydujesz się na wynajęcie lokalu, warto również brać pod uwagę to, czy spełnia on wszystkie warunki lub czy można będzie stosunkowo niewielkim kosztem wyremontować go zgodnie z przepisami. Skoro lokal już mamy, pozostaje zacząć gromadzić sprzęt: krajalnice, chłodziarko-zamrażarki, frytkownice itp. Szacunkowo koszt zakupu niezbędnego wyposażenia do niewielkiej firmy cateringowej to ok. 7000-10000 zł.
Krok 4: Sanepid i koncesja
Działalność polegająca na przetwarzaniu żywności nierozłącznie wiąże się z Sanepidem. Aby firma cateringowa mogła legalnie funkcjonować, potrzebne będzie zaświadczenie od inspektora sanitarnego, potwierdzające spełnienie wszystkich warunków, dotyczących m.in. wykończenia i wyposażenia lokalu. Ponadto, jeśli twoja oferta będzie obejmowała organizowanie przyjęć z alkoholem, potrzebna będzie koncesja, wydawana w urzędzie miasta i gminy. W takim wypadku warto również od razu rozejrzeć się za rzetelnym dostawcą – jedną z najbardziej rozbudowanych sieci hurtowni w tej branży jest Eurocash Alkohole (http://alkohole.eurocash.pl).
Krok 5: reklama i promocja
Nawet najbardziej smakowite dania potrzebują dziś dobrej reklamy, aby klienci zechcieli ich spróbować. W dniu oficjalnego otwarcia firmy możesz zorganizować np. akcję promocyjną połączoną z degustacją. Nie obejdzie się również bez strony internetowej i social mediów, dzięki którym szybko dotrzesz do swoich potencjalnych klientów.