Jak uzdatnić wodę do picia? Woda gruntowa w swojej pierwotnej postaci nie nadaje się do spożycia przez człowieka – zawiera zbyt wiele niebezpiecznych dla zdrowia związków, dlatego wymaga się jej uzdatnienia do picia. Sprawdź z jakimi sposobami możesz się kiedyś spotkać!
Chlorowanie wody
Chlorowanie to najpopularniejsza i najtańsza metoda na uzdatnianie wody. Jego ilości stosowane do uzdatniania wody są oczywiście ściśle kontrolowane i bezpieczne dla człowieka – niemniej jednak smak i zapach takiej chlorowanej wody może być dla konsumenta nieco przykry.
Do uzdatnienia wody w ten sposób stosuje się chlor gazowy lub związki chloru, a najczęściej stosowany jest roztwór podchlorynu sodu. Ustala się odpowiednią do jakości wody dawkę chloru, by była ona akceptowalna. W ten sposób najczęściej uzdatnia się wodę miejską.
Demineralizacja wody
Demineralizacja wody, to tak zwana odwrócona osmoza – zabieg polegający na wykorzystaniu fizycznych właściwości wody i właściwości stężeń substancji w różnych ośrodkach. Polega ona na przechodzeniu mniej stężonego roztworu (w tym przypadku wody) przez półprzepuszczalną membranę do drugiego ośrodka – o innym stężeniu.
Membrana w urządzeniu do osmozy odwróconej jest nieprzepuszczalna dla soli znajdujących się w wodzie gruntowej. Dzięki temu do właściwego zbiornika trafia niemal wyłącznie odsolona, czysta i zdemineralizowana woda. Taki sposób na uzdatnianie wody jest coraz bardziej popularny, szczególnie na posesjach prywatnych, w których pobiera się wodę bezpośrednio ze studni, a nie z wodociągów miejskich.
Dezynfekcja wody
Uzdatnianie wody to również pozbawienie jej szkodliwych bakterii, wirusów i pasożytów, które spożyte przez człowieka lub wykorzystane w przemyśle mogą mieć fatalny skutek dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Wyjątkowo niebezpieczne są przetrwalnikowe formy bakterii – które potrafią w nieaktywnej formie przetrwać w niekorzystnym dla siebie środowisku, na przykład właśnie w wodzie, a po przedostaniu się do środowiska bardziej dla siebie odpowiedniego (czyli do ustroju ludzkiego), uaktywniają się i zaczynają siać spustoszenie w organizmie.
Należy pamiętać, że uzdatnienie wody poprzez jej dezynfekcję ma na celu jedynie pozbycie się mikrobiologicznych zanieczyszczeń. Jest to bardzo przydatne podczas pozyskiwania wód ze zbiorników wody słodkiej w przypadku braku innych możliwości spożycia wody. Podręczne filtry do wody słodkiej warto zabrać ze sobą w podróż lub na biwak – wówczas można uzdatniać wodę do picia nawet pozyskaną bezpośrednio z jeziora lub deszczówkę.
Artykuł powstał we współpracy z firmą http://wodanet.pl/.