Koncentrat barszczu czerwonego to niezbędny składnik jednej z najchętniej serwowanych i najbardziej cenionych polskich zup. Wystarczy niewielka ilość, by całkowicie zmienić smak zupy – dodać jej intensywności i aromatu, wydobyć z niej wszystkie smakowe nuty. Na co zwracać uwagę, kupując koncentrat do barszczu, żeby przygotowana zupa nie tylko doskonale smakowała, ale i była zdrowa?
Jak przygotować smaczny i zdrowy barszcz?
Idealny barszcz to taki, który jest ucztą dla podniebienia, ale też dostarcza ważnych składników odżywczych. Starannie przygotowana zupa nie powinna więc zawierać żadnych sztucznych dodatków – konserwantów czy aromatów – które mogłyby mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Tradycyjny barszcz czerwony przygotowywać należy w oparciu o znaną od pokoleń recepturę i z użyciem naturalnych składników.
Najważniejszym składnikiem barszczu czerwonego są bez wątpienia świeże buraki – najlepiej ze sprawdzonego źródła, wyhodowane bez użycia pestycydów. Ważną rolę odgrywają też przyprawy – warto zwrócić uwagę, by i te były naturalne i nie zawierały niepotrzebnych aromatów. Prawdziwy, intensywnie czerwony i aromatyczny barszcz nie obędzie się również bez koncentratu – to on nadaje zupie charakterystyczną barwę, a przede wszystkim sprawia, że ta mocny, wyraźny smak.
Który koncentrat barszczu czerwonego wybrać?
Nie bez znaczenia dla smaku barszczu jest rodzaj wybranego koncentratu. Produkty dostępne w sklepach różnią się bowiem pod wieloma względami. Wybierając koncentrat barszczu czerwonego, należy więc uważnie czytać etykietę. Lepiej unikać koncentratów, które zawierają barwniki czy konserwanty albo duże ilości soli czy cukru. Znacznie lepszą opcją będzie koncentrat z niewielką ilością składników pochodzenia naturalnego – im krótsza lista, tym lepiej dla jakości koncentratu.
Podczas poszukiwania idealnego koncentratu do tradycyjnej polskiej zupy, powinno się też wziąć pod uwagę efekt, jaki chce się uzyskać. Czy gotowy barszcz ma być delikatny i niezbyt gęsty, czy raczej ma być zupą-kremem o mocnym, wyraźnym smaku? A może planujemy ugotować barszcz czerwony o grzybowym posmaku? Im intensywniejszy ma być smak zupy, tym większa powinna być zawartość buraków w koncentracie. Taki koncentrat starczy też na dłużej – jego niewielka ilość wystarczy, żeby zupa przybrała pożądaną barwę, a przede wszystkim nabrała smaku. W sklepach dostępne są też koncentraty barszczu czerwonego z dodatkami – na przykład grzybami. W tej wersji barszcz czerwony doskonale będzie smakował zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.
Koncentrat barszczu czerwonego kupisz nasklep.vitapol.net