Ciekawe

Suszone warzywa – warto?

Amatorzy kulinarnych przygód doskonale wiedzą, że gotowanie nie zawsze jest proste. Sekret smaku tkwi między innymi w przyprawach, które powinny być pozbawione syntetycznych i niezdrowych składników. Zazwyczaj jednak gotowe kostki smakowe to więcej chemii niż naturalności. Szukając idealnie wyważonej kompozycji smakowej, warto sięgnąć po to, co najlepsze, a więc po suszone warzywa bez konserwantów.

Suszone warzywa — do czego

Wbrew pozorom suszone warzywa nie tracą swojego pierwotnego smaku. Pod wpływem wody ponownie ożywają i wzbogacają wiele potraw. Można je dodawać do zup — zasadniczo większość osób, które po nie sięga, wsypuje je pod koniec gotowania, by wydobyć pełnię aromatów.
Suszone warzywa są podstawą wielu przypraw, po które sięgamy. Stosowanie wyłącznie mieszanki złożonej z suszonych warzyw ma tę zaletę, że podkreśla kolor, smak i zapach potrawy nie nasycając jej niepotrzebnymi nikomu substancjami typu E. Można je dodawać także do zapiekanek, potraw jednogarnkowych czy gulaszu.
Mając w kuchni suszone warzywa, można samodzielnie przygotować praktycznie każdą przyprawę. Wystarczy do nich dodać dowolne zioła i gotowe, a przy tym naprawdę zdrowe i bezpieczne.

Jak kupić dobre suszone warzywa

Skoro chcemy uniknąć sztucznych dodatków, powinniśmy wiedzieć, jak kupować suszone warzywa. Stojąc przed sklepową półką, można dostać zawrotu głowy — oferta jest przeogromna. Na czole każdego z opakowań zazwyczaj widnieje napis „bez glutaminianu sodu”. Powiedzmy sobie szczerze, że nie tylko ten składnik powinien nas interesować.
Sprawdźmy, czy w wybranej mieszance suszonych warzyw nie ma kilku łyżeczek cukru, skrobi czy oleju palmowego, rzepakowego i aromatów. Dobre suszone warzywa są jedynym składnikiem całej mieszanki.

Kupić czy zrobić?

Oczywiście znajdziecie wiele porad jak suszyć warzywa. Nie jest to bynajmniej skomplikowane — wystarczą dobrej klasy warzywa, suszarka do grzybów bądź piekarnik i sporo cierpliwości. Domowa mieszanka warzyw to sporo pracy. Trzeba wpierw oczyścić i pokroić warzywa, później je drobno pokroić, a następnie kilka godzin suszyć.
Tańszym i bynajmniej nie gorszym sposobem jest kupienie gotowych suszonych warzyw od producenta, który nie widzi konieczności stosowania sztucznych barwników, aromatów czy rakotwórczego oleju palmowego. Koszt nie jest duży, a pożytek naprawdę wielki.

Previous ArticleNext Article
https://www.halosheaven.com/users/Babystuff https://comicvine.gamespot.com/profile/motulink1/ https://anotepad.com/note/read/xid8n286