Jak przygotować suszone warzywa?

Suszenie jest skuteczną metodą na przedłużenie trwałości warzyw. Dzięki temu procesowi możliwe jest zachowanie większości wartości odżywczych, a jednocześnie pozbycie się około 70% wody, która nie tylko sprzyja rozwojowi bakterii i przyspiesza czas psucia się warzyw, ale także sprawia, że składniki odżywcze gromadzone są w większej objętości. Proces suszenia pozwala więc na wydłużenie zdatności do spożycia, a także na zgromadzenie jak największej ilości składników w małej objętości wysuszonych warzyw.

Kupować czy suszyć samemu?

Proces suszenia warzyw wymaga czasu i cierpliwości, dlatego wiele osób decyduje się na zakup już gotowych warzyw. Producenci często dodają jednak do oferowanych produktów dodatkowe składniki takie jak ulepszacze smaku czy dodatkową ilość cukru, która zwiększa kaloryczność warzyw. Najlepiej więc przygotować takie warzywa samemu.
Dzięki samodzielnemu przeprowadzeniu procesu suszenia można być pewnym, że warzywa nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. Ponadto, ma się możliwość wybrania najlepszych produktów.

Jak suszyć samodzielnie?

Najczęściej suszy się takie warzywa jak por, marchewka cebula, a także burak, seler, pietruszka czy fasolka szparagowa. Dużą popularnością cieszą się także suszone pomidory, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie tych inspirowanych kuchnią włoską, jak również do różnego rodzaju sałatek.
Sam proces suszenia warzyw nie jest skomplikowany. Wystarczy pokroić je na drobne kawałki i rozłożyć na gładkiej powierzchni, a następnie wystawić na działanie słońca. Aby przyspieszyć proces suszenia można też skorzystać z suszarki elektrycznej lub piekarnika. W przypadku suszenia w piekarniku należy jednak pamiętać, by nie ustawiać zbyt wysokiej temperatury. Może to bowiem skutkować spaleniem warzyw zamiast odparowaniem z nich wody.

Jak przechowywać suszone warzywa?

Suszone warzywa nie wymagają specjalnego przechowywania. W przeciwieństwie do warzyw świeżych nie psują się bowiem szybko, pod warunkiem, że są dostatecznie wysuszone. Aby sprawdzić, czy rzeczywiście można zakończyć już proces suszenia, należy upewnić się, że warzywa dają się łatwo łamać.
Tak przygotowane warzywa należy ostudzić i zmieszać. Aby zapewnić im jak najdłuższy czas zdatności do spożycia, najlepiej sięgnąć po blaszane, szczelnie zamykane pudełka lub lniane woreczki i trzymać je w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu albo w kącie kuchni.
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką OGRODNIK S.A.

https://4sch.pl/odkryj-sekret-ekskluzywnych-mebli-loftowych/ https://beesafe.pl/porady/sportowe-auta-do-20-tys/ zobacz wiecje