Dom i Wnętrze

Nowa patelnia – jaka okaże się najlepsza?

Patelnie i garnki to podstawowe wyposażenie, które ma ogromny wpływ zarówno na komfort podczas przygotowywania posiłków, jak i smak i jakość potraw. Dzisiaj zastanowimy się, jaka patelnia sprawdzi się w Twojej kuchni najlepiej: klasyczna stalowa czy wzbogacona powłoką non-stick? Sprawdź!

 

Patelnia ze stali nierdzewnej

Patelnie wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej są ponadczasowym klasykiem, który w kuchni zawsze będzie mile widziany. Największą popularnością wśród najbardziej wymagających klientów cieszą się modele ze stali nierdzewnej 18/10. Tego typu naczynia wykazują ponadprzeciętną odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Co ważne, wysokie temperatury panujące w piekarniku oraz intensywne mycie w zmywarce nie stanowią dla nich żadnego zagrożenia. Stalowe garnki i patelnie mogą być używane na wszystkich rodzajach kuchenek. Tego typu naczynia szczególnie dobrze sprawdzą się w kuchni amatora soczystych, aromatycznych steków i potraw mięsnych.

 

Patelnia z powłoką non-stick

Ciekawą alternatywą dla klasycznych naczyń stalowych są aluminiowe patelnie wzbogacone powłoką, do której nie przywiera pokarm. Większość producentów odchodzi od teflonu na rzecz bardziej naturalnych materiałów, a dokładniej – ceramiki. Ceramiczna warstwa umożliwia smażenie potraw w niskich temperaturach przy minimalnym udziale tłuszczu. Dania przyrządzone w ten sposób są jędrne, soczyste i bogate w wartości odżywcze. Z patelni z powłoką ceramiczną będą szczególnie zadowoleni zwolennicy niskokalorycznej diety oraz osoby, które w kuchni cenią przede wszystkim wygodę. Więcej praktycznych informacji i wysokiej jakości wyposażenie kuchenne znajdziesz na stronie gerlach.pl.

Previous ArticleNext Article

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *