Dom i Wnętrze

Jakie garnki do gotowania na parze wybrać?

Szukając idealnych garnków do naszej kuchni postawmy na garnki do gotowania na parze. Ten rodzaj obróbki cieplnej pozwoli na zachowanie maksimum wartości odżywczych oraz na znaczne poprawienie jakości spożywanego jedzenia. Jakie komplety garnków do gotowania na parze znajdziemy dzisiaj na polskim rynku?

Czym wyróżniają się garnki do gotowania na parze?

Jeszcze do niedawna, aby gotować ulubione na parze, konieczne było posiadanie parowaru. Dzisiaj topowi producenci ułatwiają ten proces proponują komplety garnków ze specjalnym naczyniem, które umożliwia wygodne gotowanie na parze. Garnki do gotowania na parze tworzone są z wysokiej jakości materiałów: wykorzystana stal nierdzewna 18/10 nie odkształca się, nie jest podatna na działanie wilgoci czy korozję. Garnki te są dodatkowo uzupełnione o przydatne elementy, takie jak cedzaki, lejki czy wewnętrzne miarki do odmierzania płynów. Garnki tego typu mogą być wykorzystywane na wszystkich typach kuchenek. Komplety garnków do gotowania na parze posiadają dodatkowe naczynia z niewielkimi dziurkami, które są kompatybilne z garnkami o różnej średnicy. Ciekawe propozycje kompletów z garnkami do gotowania na parze znajdziemy na stronie gerlach.pl. Komplety garnków uzupełnione są przykrywkami ze szkła hartowanego oraz wygodnymi uchwytami. Pokrywki posiadają niewielkie odpowietrzniki do odprowadzania pary wodnej.

Jak wykorzystywać garnki do gotowania na parze?

Jak prawidłowo gotować na parze? Wykorzystując garnki do gotowania na parze wlejmy na dno garnka wodę, wykorzystajmy naczynie do gotowania na parze wkładając go do garnka. Na dno naczynia połóżmy wybrane przez nas produkty: warzywa, ryby, mięso. Kolejno przykryjmy garnek przykrywką i rozpocznijmy proces gotowania. Pamiętajmy o tym, aby woda nie miała styczności z żywnością!

Previous ArticleNext Article

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *