Ciekawe

Domowe sposoby na przypalone garnki

Chwila nieuwagi wystarczy, aby dno garnka albo powierzchnia patelni pokryła się osadem, którego pozbycie się to nie lada wyczyn. Czy przypalony garnek musi wylądować w koszu na śmieci? Niekoniecznie! Sprawdź nasze rady i dowiedz się, jak poradzić sobie z przypalonymi garnkami!

Proste rozwiązania są najlepsze

Najbardziej skuteczną metodą w walce z zabrudzeniami garnków jest zwyczajna sól, która znajduje się w każdej kuchni. Aby przywrócić naczyniom nieskazitelny wygląd, wystarczy dno garnka obficie posypać solą. Grubą warstwę proszku zalewamy niewielką ilością wody. W takiej miksturze garnek powinien moczyć się całą noc. Na drugi dzień usunięcie zabrudzeń nie powinno stanowić problemu. Jeśli jednak dno naczynia dalej nie będzie czyste, do garnka ponownie wlewamy wodę, dodajemy kilka łyżek soli i gotujemy. Po usunięciu roztworu garnek powinien być czysty. Podobny efekt otrzymamy, jeśli sól zastąpimy mocniejszą i skuteczniejszą w działaniu sodą oczyszczoną. Należy jednak pamiętać, że ta metoda sprawdzi się tylko w przypadku garnków stalowych (modele wykonane z aluminium pod wpływem działania sody mogą ulec zniszczeniu).

Tabletki nie tylko do zmywarki

Skondensowane tabletki do zmywarki mogą okazać się zbawieniem dla przypalonych garnków! Tabletkę należy wrzucić do garnka, a następnie zalać wrzącą wodą na wysokość mniej więcej 3 cm. Tak przygotowaną mieszankę również pozostawiamy w naczyniu na całą noc, aby na drugi dzień usunąć przypalone resztki.

Dobre garnki to podstawa

Możesz łatwo uniknąć ryzyka powstania uciążliwych zabrudzeń, kupując garnki i patelnie pokryte specjalnymi powłokami  ceramicznymi, do których nie przywiera przygotowywane jedzenie. Ponadto, patelnie wzbogacone o powłokę pozwalają na przyrządzanie potraw w niższych temperaturach i przy minimalnym udziale tłuszczu, co korzystnie wpływa nie tylko na walory smakowe posiłków, ale również na zdrowie.

Previous ArticleNext Article