Zdrowie i Uroda

Koncentrat barszczu czerwonego – szybki sposób na tradycyjne danie

Barszcz czerwony to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Co prawda w większości domów pojawia się okazyjnie, niemniej jego kolor i smak rozpozna każdy znawca polskich dań. Jednak gotowanie barszczu ze świeżych warzyw nie zawsze zapewnia mu odpowiedni kolor, konieczne się staje sięgnięcie po koncentrat barszczu czerwonego.

Z czego ugotować barszcz

Niektórzy smakosze uważają, że najlepszy barszcz czerwony można ugotować jedynie z buraków. Niestety czerwone buraki mają to do siebie, że pod wpływem działania temperatury zmieniają kolor. Przy gotowaniu oznacza to, że ich barwa nie jest intensywna, zaś kolor w wielu przypadkach odbiega od barwy, jaką wiąże się z kolorem buraków.
Można w takich przypadkach sięgać po buraki pieczone w skórze, a następnie ostudzone i obrane. Pieczenie w łupinach zatrzymuje ich barwę, jednak zarówno samo pieczenie, następnie studzenie, aby finalnie wykorzystać je do gotowania barszczu, znacząco wydłuża proces przygotowania potrawy.

Co zawiera koncentrat barszczu

Wówczas najlepszym rozwiązaniem może być sięgnięcie po koncentrat barszczu czerwonego, w którym wykorzystuje się sok pozyskany z surowych warzyw. Ze względu na wysoki stopień utleniania taki sok należy zakonserwować, do czego wykorzystuje się sok z cytryny, lub – zdecydowanie rzadziej – ocet. naturalny koncentrat barszczu kupisz w sklepie https://sklep.vitapol.net/koncentrat-barszczu-czerwonego-sloik.html
Wielu producentów doprawia także taki koncentrat, nadając mu odpowiednią kwaśność oraz pikantność. W sklepach dostępne są również koncentraty, w których składzie pojawiają się unikalne przyprawy, coraz częściej producenci, zwłaszcza ci specjalizujący się w produktach ekologicznych, sięgają po tradycyjne receptury, stawiając na naturalny smak koncentratu.

Gotowanie barszczu z koncentratu

Zanim zdecydujemy się na ugotowanie barszczu wigilijnego z koncentratu, warto samodzielnie przetestować koncentraty wyprodukowane przez różnych producentów. Różni je nie tylko barwa samego koncentratu, ale również sugerowana ilość płynu, jaką należy wykorzystać do przygotowania około 2 litrów gotowego wywaru.
Kolejnym ważnym elementem jest koncentracja buraków, którą można oszacować także po barwie koncentratu oraz po jego smaku. Oczywiście im większa koncentracja buraka, tym bardziej „buraczany” smak i kolor ugotowanego wywaru. Warto jednak pamiętać, że nawet koncentracja rzędu 50% czy więcej % może nie być wystarczająca, jeśli sok z buraków nie został odpowiednio zakonserwowany sokiem z cytryny. Mała koncentracja i niezwykle intensywna barwa z kolei oznacza sztuczne konserwanty w składzie koncentratu.

Previous ArticleNext Article